Kolossen van Memnon

Toen de Dodentempel van farao Amenhotep III werd verwoest, bleven alleen twee gigantische stenen beelden over die de poort moesten bewaken.

Deze twee gigantische kolossen, die farao Amenhotep III moeten voorstellen, staan eenzaam en verlaten midden in het suikerriet. De bijna 18 meter hoge beelden zijn gehouwen uit kwartsiet. Toen het rechter beeld door een aardbeving zwaar beschadigd werd, gebeurde er iets merkwaardigs.

Doordat de steen overdag opwarmde en ’s nachts afkoelde, ging het beeld vreemde zingende geluiden maken. De Grieken zochten de verklaring hiervoor in een legende. Memnon zou gedood zijn door Achilles en als beeld zijn teruggekeerd op aarde. Het zingende geluid wat het beeld maakte, werd geïnterpreteerd als de stem van Memnon die klaagde bij z’n overleden moeder. In de oudheid, toen men voor veel verschijnselen nog geen verklaring had, trokken de Kolossen van Memnon veel verbaasde bezoekers. Ondanks de aandacht van toeristen tegenwoordig, zingt het beeld niet meer voor zijn bezoekers.