Luxor

Luxor kan in 3 delen worden opgesplitst; ten noorden vind je de stad Karnak, aan de westkant Thebe en het drukke centrum van Luxor zelf, aan de oostelijke zijde van de Nijl. Langs de oostelijke oevers van deze rivier zorgt Luxor voor een chaotische stadse sfeer.

Luxor is de plaats waar vele cruises op de Nijl vertrekken en aankomen. Deze historische paleizenstad langs de oevers van de Nijl is een absolute toeristische trekpleister.

Luxor heeft ongeveer 430.000 inwoners en ligt in het gouvernement Luxor, ongeveer in het midden van Egypte op de oostelijke oever van de Nijl. Vroeger was Luxor de hoofdstad van Opper-Egypte, onder de naam Thebe.

Zeer indrukwekkende tempels, zoals het massale tempelcomplex van Karnak, komen voorbij wanneer u Luxor aan het verkennen bent. Als middelpunt siert de Tempel van Luxor de hele stad; vanaf elk punt kunt je hem bewonderen. De grootste attractie is het wereldberoemde Dal der Koningen of ‘Valley of the Kings’. In dit mystieke dal vind je graven van farao’s, waaronder die van de bekende Toetanchamon of Ramses II.

Dal der Koningen

Vallei der Koningen, de "begraafplaats" van farao's uit het Nieuwe Rijk.

Momenteel zijn er 63 tombes geïdentificeerd en een groot deel daarvan is ook daadwerkelijk te bezoeken. Er zijn steeds 10 tombes opengesteld voor het publiek. Na een periode van zes jaar worden deze gesloten, en worden er 10 andere tombes opengesteld.

Egyptische archeologen hebben begin december 2017 in de stad Luxor twee oude grafkamers uitgegraven. De zowat 3.500 jaar oude kamers bevatten onder meer verschillende mummies, beelden, aardewerk, kleurrijke inscripties en grafzegels, zo stelt minister voor Oudheid Khaled al-Enani. Volgens hem worden er in de toekomst meer ontdekkingen gedaan.

De tombes stammen waarschijnlijk uit de achttiende dynastie van het Oude Egypte, melden de Egyptische autoriteiten volgens de BBC. De tombes werden zo'n twintig jaar geleden al gevonden, maar nu voor het eerst uitgegraven. ,,Het is echt een uitzonderlijke dag", zei minister van Oudheden, Khaled al-Anani.

De tombes bevinden zich in de buurt van Luxor, vlakbij de tempel van Hatsjepsoet en de Vallei der Koningen. Van wie ze zijn is niet bekend. Mogelijk gaat het om hooggeplaatste ambtenaren.

Het graf is niet de enige archeologische vondst in Egypte dit jaar. In april vonden archeologen acht mummies in een andere grafkamer, eveneens in Luxor. In maart ontdekten ze een bijzonder groot beeld in een achterbuurt in Caïro, dat waarschijnlijk koning Psammetichus voorstelt.