Aswan

Aswan is een stad (250.000 inwoners) in het Aswan gouvernement in het zuiden van Egypte op de oostelijke oever van de Nijl bij de eerste Cataract. Ze ligt op de Kreeftskeerkring, wat betekent dat tijdens de zomerzonnewende de zon hier loodrecht boven de aarde staat.
De naam Aswan is afgeleid van het Oud-Egyptische woord Swenet dat 'handel' betekende. Langs de Nijl ligt een lange promenade.

Philae tempel Aswan

De tempel van Philae werd ontmanteld en weer opgebouwd op het eiland Agilika, ruim 500 meter van zijn oorspronkelijke plek op het eiland van Philae.

Het tempelcomplex is gewijd aan de godin Isis en bevat diverse altaren en heiligdommen, waaronder de vestibule van Nectanebos I welke diende als toegang tot het eiland, de tempel van de Keizer Hadrian, de tempel van Hathor, Trajan's Kiosk (het Bed van de Farao's), een geboortehuis en twee tempelpoorten.

Hoewel de oude bouwwerken op het eiland dateren van tussen de 26ste Dynastie en de Romeinse Tijd is het merendeel van de gebouwen afkomstig van de Romeinen.

Dit was een tijd waarin de godin Isis een enorme populariteit genoot, en vele pelgrims met name uit het Middellandse Zeegebied naar dit eiland kwamen.

De bouw op het eiland vond over een periode van 800 jaar plaats en het was een van de laatste bolwerken van de Oude Egyptische religie die hier nog tot in de 6de eeuw bleef bloeien. Maar toen de tempels definitief door Keizer Justinian in 550 na Chr. waren gesloten eindigde daarmee na een periode van 4.000 jaar de verering van de heidense goden.

's Avonds wordt bij de tempel van Philae een Sound & Light Show uitgevoerd. De toeschouwers worden meegenomen op een Nijlcruise en luisteren naar het verhaal hoe de tempel werd gered en herbouwd. De show beschrijft de geschiedenis van Aswan, de grootsheid van Nubie en het heiligdom van de Nijl.

Nubisch museum Aswan

Een absolute aanrader in Aswan is het Nubisch museum. Het is een museum waar de geschiedenis, kunst en cultuur van Nubië vanaf prehistorische tijden tot aan het heden wordt tentoongesteld. Het museum is niet zo groot, maar de ligging en het gebouw zijn prachtig en de collectie is op een mooie manier tentoongesteld. Het gebouw is losjes gebaseerd op de traditionele Nubische architectuur.

Een bezoek aan het museum en de kunstschatten van het 'verdronken land' van de Nubiërs (het oorspronkelijke leefgebied, dat verdween bij de aanleg van de Aswandam en het Nassermeer) is zeer aan te raden, te meer daar alle voorwerpen voorzien zijn van een zeer heldere uitleg.

Het museum ligt niet echt in het centrum van Aswan, het ligt op een heuvel achter het Old Cataract Hotel en is omringd door een mooie tuin. Het is het eerste museum wat gewijd is aan de Nubische cultuur en tradities.

Hotel Sofitel Legend Old Cataract Aswan

U vaart langs het iconische hotel waar traditie en moderniteit samenkomen. De legendarische plek waar King Fouad gasten ontving en Agatha Christie aan haar cocktails nipte.

In de woestijn van Nubië aan de oever van de Nijl, tegenover Elephantine Island, staat het majestueuze hotel op een granieten rots met uitzicht op de langste rivier ter wereld. Dit betoverende hotel, met een legendarische gastenlijst van vorsten en beroemdheden, is ideaal voor romantische uitjes, maar ook voor kleinere conferenties en vergaderingen.